Program studiów
Program studiów obejmuje przedmioty kierunkowe, realizowane przez wszystkich studentów oraz przedmioty specjalnościowe - indywidualnie dobrane do poszczególnych specjalności, które możesz wybrać.
Przedmioty podstawowe i kierunkowe:
- anatomia człowieka
- podstawy chemii
- psychologia ogólna z elementami psychologii człowieka
- warsztaty komunikacji interpersonalnej
- mikrobiologia ogólna i żywności
- parazytologia
- zarządzanie
- udzielanie pierwszej pomocy
- fizjologia człowieka
- chemia żywności
- biochemia ogólna i żywności
- podstawy genetyki ogólnej
- podstawy dietetyki ogólnej
- dietetyka pediatryczna
- kliniczny zarys chorób
- alergie i nietolerancje pokarmowe
- podstawy dietetyki klinicznej
- farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- edukacja żywieniowa
- społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
- dietetyka wieku dojrzałego
- prawo i polityka społeczna (ekonomika) w ochronie zdrowia
- analiza i ocena jakości żywności
- higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- technologia i projektowanie produktów spożywczych
- profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych
- technologia żywności i towaroznawstwo
- planowanie żywienia człowieka - aspekty praktyczne
- diety alternatywne
- etyka zawodu dietetyka
- organizacja pracy dietetyka
- warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego
- prakatyka zawodowa
- egzamin dyplomowy