Co zyskujesz, studiując dietetykę na Uniwersytecie WSB Merito?

.

Kierunek dietetyka możesz studiować stacjonarnie niestacjonarnie.

 

Jeśli wybierzesz studia stacjonarne to zajęcia będziesz mieć 3 dni w tygodniu od wtorku do czwartku. Jeśli wybierzesz studia niestacjonarne to zajęcia będziesz mieć w sobotę i niedzielę, średnio co drugi weekend.

 

Kierunek jest połączeniem najnowszej, pogłębionej wiedzy. Masz gwarancję praktycznej ścieżki kształcenia o dużym potencjale na rynku pracy.

Sposób realizacji studia hybrydowe

Studia na tym kierunku możesz realizować w sposób:

  • Hybrydowy: wykłady zrealizujesz online (synchronicznie, na platformie Teams) a ćwiczenia w salach. 
    W jednym dniu odbywają się tylko wykłady albo tylko ćwiczenia. 
     

Sprawdź dodatkowe wymagania

Dietetyka

Studia na kierunku dietetyka przygotowują do zawodu specjalisty w zakresie zdrowego żywienia i dietoterapii. Absolwenci tego kierunku są doskonale przygotowani do pracy w obszarze profilaktyki zdrowotnej, terapii chorób dietozależnych oraz promowania zdrowego stylu życia w społeczeństwie. Studia łączą wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi, co pozwala na kompleksowe podejście do zdrowia pacjenta i jego żywienia.

 

Program studiów na kierunku dietetyka w pełni odpowiada potrzebom rynku i spełnia międzynarodowe standardy. Kadrę dydaktyczną stanowią doświadczeni specjaliści, którzy są praktykami w dziedzinie dietetyki, nauk medycznych i nauk o zdrowiu, technologii żywności, treningu personalnego i psychologii.

Wykładowcy na kierunku dietetyka to pasjonaci, którzy w trakcie zajęć chętnie dzielą się ze studentami swoja wiedzą i doświadczeniem praktycznym.

 

Studenci kierunku dietetyka mają dostęp do profesjonalnych programów dietetycznych, a zajęcia są realizowane w specjalistycznych laboratoriach i pracowniach, co umożliwia, przygotowanie do pracy w zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych, ośrodkach odnowy biologicznej, instytutach naukowo-badawczych, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie szeroko pojętego poradnictwa żywieniowego.

Studenci UWSB Merito

Studenci zdobywają umiejętności praktyczne w szpitalach, placówkach ochrony zdrowia, poradniach dietetycznych, domach pomocy społecznej, ośrodkach sportowych oraz zakładach żywienia zbiorowego. Absolwent dietetyki będzie posiadał wiedzę i umiejętności niezbędne do:

  • opracowania indywidualnych planów żywieniowych dla osób zdrowych oraz pacjentów cierpiących na różne schorzenia dietozależne, takie jak cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, choroby przewodu pokarmowego czy alergie pokarmowe,
  • prowadzenia poradnictwa dietetycznego w gabinetach dietetycznych, szpitalach, sanatoriach oraz ośrodkach rehabilitacyjnych i sportowych,
  • diagnozowania stanu odżywienia oraz interpretowania wyników badań laboratoryjnych związanych z dietą,
  • tworzenia i wdrażania programów zdrowotnych i edukacyjnych promujących zdrowe nawyki żywieniowe w szkołach, firmach, instytucjach publicznych oraz organizacjach pozarządowych,
  • wykonywania analiz składu ciała z wykorzystaniem nowoczesnych metod diagnostycznych.

Uczestnicy projektu mają możliwość uczestniczenia w dodatkowych, pozaprogramowych specjalistycznych szkoleniach praktycznych, proponowane tematy to:

  • Insulinooporność–postępowanie żywieniowe w oporności na insulinę
  • Psychodietetyka i narzędzia psychoterapeutyczne w praktyce dietetyka
  • Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
  • Zaburzenia odżywiania
  • Żywienie osób starszych
  • Probiotyki i prebiotyki

Nie czekaj, zapisz się już teraz!

do 27 maja
czesne już od
460 zł
393 zł
miesięcznię

Zapisując się do 27 maja, zyskujesz:

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
  • Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej.  Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.


Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 393 zł/mies.

Anna_Krzeszewska-Zaręba

Współczesne społeczeństwo coraz większą wagę przywiązuje do zdrowego stylu życia, profilaktyki chorób oraz świadomego odżywiania, co sprawia, że zawód dietetyka zyskuje na znaczeniu i staje się coraz bardziej poszukiwany na rynku pracy. Studia na kierunku dietetyka przygotowują do profesjonalnego wspierania zdrowia i leczenia poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, dostosowaną do indywidualnych potrzeb pacjentów. Dietetyka to interdyscyplinarny kierunek łączący nauki medyczne, biologiczne, chemiczne i psychologiczne. 
Dietetyk to specjalista, który nie tylko ocenia stan odżywienia i planuje indywidualne strategie żywieniowe, ale także wspomaga leczenie chorób dietozależnych.  Pracuje z osobami zdrowymi, ale także z pacjentami wymagającymi specjalistycznej opieki. Jego rola nie ogranicza się jedynie do układania diet – równie ważnym elementem pracy dietetyka jest edukacja zdrowotna i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Wybierając studia na kierunku dietetyka, studenci zdobywają solidne podstawy teoretyczne oraz praktyczne przygotowanie do pracy w placówkach ochrony zdrowia, gabinetach dietetycznych, instytucjach edukacyjnych, przemyśle spożywczym, sporcie  i wielu innych sektorach. To zawód, który daje nie tylko stabilne perspektywy zatrudnienia, ale również realną możliwość niesienia pomocy i wpływania na poprawę jakości życia innych ludzi.

dr n. med. Anna Krzeszewska-Zaręba

Czego nauczysz się na tym kierunku?

Nauczysz się oceniać sposób żywienia i stan odżywienia pacjentów w różnych stanach fizjologicznych.
studenci
Będziesz potrafił zaplanować dietę uwzględniającą indywidualne wymagania, oczekiwania oraz ograniczenia.
Studenci
Nauczysz się opracowywać plany żywieniowe i wdrażać metody wspomagające w zakresie dietoterapii.
Nauczysz się przygotowywać potrawy, a także ocenić skład i jakość żywności.
Będziesz posiadał szeroką wiedze z zakresu trendów żywieniowych i poradnictwa żywieniowego.
studia licencjackie, Wyższa Szkoła Bankowa
Nauczysz się wykonywać analizę składu ciała i interpretować wyniki badań w ocenie stanu odżywienia.
studia licencjackie, Wyższa Szkoła Bankowa
studenci z telefonem
Dowiesz się, jak skutecznie promować zdrowie i tworzyć programy ochrony zdrowia.
Student
Będziesz potrafił organizować proces produkcji potraw dietetycznych i prowadzić ocenę jakości żywności zgodnie z obowiązującym prawem.
Będziesz potrafił organizować proces produkcji potraw dietetycznych i prowadzić ocenę jakości żywności zgodnie z obowiązującym prawem.
studia i stopnia
Nauczysz się rozpoznawać potrzeby i właściwie komunikować z osobami zgłaszającymi się do gabinetu dietetyka.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka ANTI-AGING
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe Dofinansowane
od 403 zł 470 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 403 zł
Dietetyka kliniczna
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe Dofinansowane
od 403 zł 470 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 403 zł
Dietetyka sportowa
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe Dofinansowane
od 403 zł 470 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 403 zł
Psychodietetyka
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe Dofinansowane
od 403 zł 470 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 403 zł

Program studiów

Przedmioty podstawowe i kierunkowe:

  • Anatomia człowieka
  • Fizjologia człowieka
  • Podstawy chemii
  • Biochemia
  • Chemia żywności
  • Podstawy genetyki człowieka
  • Podstawy psychologii
  • Podstawy socjologii
  • Psychologia zdrowia
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Parazytologia
  • Promocja zdrowia
  • Podstawy dietetyki ogólnej
  • Żywienie człowieka zdrowego
  • Żywienie człowieka chorego
  • Dietetyka pediatryczna
  • Kliniczny zarys chorób
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
  • Edukacja żywieniowa
  • Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
  • Żywienie osób starszych
  • Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
  • Nowoczesne technologie w dietetyce
  • Towaroznastwo spożywcze
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
  • Pierwsza pomoc przedmedyczna
  • Organizacja pracy dietetyka
  • Psychologia kliniczna
  • Podstawy komunikacji
  • Ochrona własności intelektualnej
  • Język obcy
  • Podstawy ekonomii
  • Metodyka pracy projektowej
  • Wprowadzenie do pracy dyplomowej
  • Wyzwania rynku pracy
  • Podstawy technologii informacyjnej i aplikacji biurowych
  • Przedmiot kierunkowy w języku obcym
  • BHP
  • Wychowanie fizyczne
  • Język Polski( tylko dla obcokrajowców)
  • Seminarium dyplomowe
  • Praktyka zawodowa

oraz przedmioty specjalnościowe, które realizowane są od II roku studiów.

 

Zobacz program studiów

Wykładowcy

Anna_Krzeszewska-Zaręba
dr n. med. Anna Krzeszewska-Zaręba

Menedżer kierunku kosmetologia i dietetyka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskała tytuł naukowy doktora nauk medycznych. Doświadczony wykładowca akademicki w zakresie aparatury medycznej i kosmetycznej, kosmetologii, dermatologii i diagnostyki skóry. Wieloletni...

Poznaj innych wykładowców

Studia dofinansowane

Studia realizowane są w ramach projektu pn. „KSZTAŁCIMY PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI - Kompleksowy Program Rozwoju Uniwersytetu WSB Merito w Poznaniu” (umowa nr: FERS.01.05-IP.08-0272/23-00) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

 

Uczestnicy projektu będą:

  • mieć zajęcia realizowane w wyposażonych w sprzęt i oprogramowanie ze środków projektowych laboratoriach, m.in.: Chemii, Mikrobiologii i Nauk preparatywnych, Dietetyczne, Technologii żywienia,
  • mogli uczestniczyć w wizytach studyjnych w renomowanych firmach i instytucjach z branży
  • mogli wziąć udział w dodatkowych zajęciach wyrównawczych z kluczowych problemowych tematów objętych programem studiów, o ile wystąpi taka chęć z ich strony.
efs
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online
Pobierz stronę do PDF