Co zyskujesz, studiując dietetykę na Uniwersytecie WSB Merito?

Kierunek dietetyka możesz studiować stacjonarnie i niestacjonarnie.
Jeśli wybierzesz studia stacjonarne to zajęcia będziesz mieć 3 dni w tygodniu od wtorku do czwartku. Jeśli wybierzesz studia niestacjonarne to zajęcia będziesz mieć w sobotę i niedzielę, średnio co drugi weekend.
Kierunek jest połączeniem najnowszej, pogłębionej wiedzy. Masz gwarancję praktycznej ścieżki kształcenia o dużym potencjale na rynku pracy.


Studia na kierunku dietetyka przygotowują do zawodu specjalisty w zakresie zdrowego żywienia i dietoterapii. Absolwenci tego kierunku są doskonale przygotowani do pracy w obszarze profilaktyki zdrowotnej, terapii chorób dietozależnych oraz promowania zdrowego stylu życia w społeczeństwie. Studia łączą wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi, co pozwala na kompleksowe podejście do zdrowia pacjenta i jego żywienia.
Program studiów na kierunku dietetyka w pełni odpowiada potrzebom rynku i spełnia międzynarodowe standardy. Kadrę dydaktyczną stanowią doświadczeni specjaliści, którzy są praktykami w dziedzinie dietetyki, nauk medycznych i nauk o zdrowiu, technologii żywności, treningu personalnego i psychologii.

Wykładowcy na kierunku dietetyka to pasjonaci, którzy w trakcie zajęć chętnie dzielą się ze studentami swoja wiedzą i doświadczeniem praktycznym.
Studenci kierunku dietetyka mają dostęp do profesjonalnych programów dietetycznych, a zajęcia są realizowane w specjalistycznych laboratoriach i pracowniach, co umożliwia, przygotowanie do pracy w zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych, ośrodkach odnowy biologicznej, instytutach naukowo-badawczych, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie szeroko pojętego poradnictwa żywieniowego.

Studenci zdobywają umiejętności praktyczne w szpitalach, placówkach ochrony zdrowia, poradniach dietetycznych, domach pomocy społecznej, ośrodkach sportowych oraz zakładach żywienia zbiorowego. Absolwent dietetyki będzie posiadał wiedzę i umiejętności niezbędne do:
- opracowania indywidualnych planów żywieniowych dla osób zdrowych oraz pacjentów cierpiących na różne schorzenia dietozależne, takie jak cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, choroby przewodu pokarmowego czy alergie pokarmowe,
- prowadzenia poradnictwa dietetycznego w gabinetach dietetycznych, szpitalach, sanatoriach oraz ośrodkach rehabilitacyjnych i sportowych,
- diagnozowania stanu odżywienia oraz interpretowania wyników badań laboratoryjnych związanych z dietą,
- tworzenia i wdrażania programów zdrowotnych i edukacyjnych promujących zdrowe nawyki żywieniowe w szkołach, firmach, instytucjach publicznych oraz organizacjach pozarządowych,
- wykonywania analiz składu ciała z wykorzystaniem nowoczesnych metod diagnostycznych.

Uczestnicy projektu mają możliwość uczestniczenia w dodatkowych, pozaprogramowych specjalistycznych szkoleniach praktycznych, proponowane tematy to:
- Insulinooporność–postępowanie żywieniowe w oporności na insulinę
- Psychodietetyka i narzędzia psychoterapeutyczne w praktyce dietetyka
- Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
- Zaburzenia odżywiania
- Żywienie osób starszych
- Probiotyki i prebiotyki
Nie czekaj, zapisz się już teraz!
Zapisując się do 27 maja, zyskujesz:
- 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
- Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
- Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
- Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 393 zł/mies.

Współczesne społeczeństwo coraz większą wagę przywiązuje do zdrowego stylu życia, profilaktyki chorób oraz świadomego odżywiania, co sprawia, że zawód dietetyka zyskuje na znaczeniu i staje się coraz bardziej poszukiwany na rynku pracy. Studia na kierunku dietetyka przygotowują do profesjonalnego wspierania zdrowia i leczenia poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, dostosowaną do indywidualnych potrzeb pacjentów. Dietetyka to interdyscyplinarny kierunek łączący nauki medyczne, biologiczne, chemiczne i psychologiczne.
Dietetyk to specjalista, który nie tylko ocenia stan odżywienia i planuje indywidualne strategie żywieniowe, ale także wspomaga leczenie chorób dietozależnych. Pracuje z osobami zdrowymi, ale także z pacjentami wymagającymi specjalistycznej opieki. Jego rola nie ogranicza się jedynie do układania diet – równie ważnym elementem pracy dietetyka jest edukacja zdrowotna i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Wybierając studia na kierunku dietetyka, studenci zdobywają solidne podstawy teoretyczne oraz praktyczne przygotowanie do pracy w placówkach ochrony zdrowia, gabinetach dietetycznych, instytucjach edukacyjnych, przemyśle spożywczym, sporcie i wielu innych sektorach. To zawód, który daje nie tylko stabilne perspektywy zatrudnienia, ale również realną możliwość niesienia pomocy i wpływania na poprawę jakości życia innych ludzi.
Czego nauczysz się na tym kierunku?










Zobacz specjalności na tym kierunku
Program studiów
Przedmioty podstawowe i kierunkowe:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Podstawy chemii
- Biochemia
- Chemia żywności
- Podstawy genetyki człowieka
- Podstawy psychologii
- Podstawy socjologii
- Psychologia zdrowia
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Promocja zdrowia
- Podstawy dietetyki ogólnej
- Żywienie człowieka zdrowego
- Żywienie człowieka chorego
- Dietetyka pediatryczna
- Kliniczny zarys chorób
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- Edukacja żywieniowa
- Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
- Żywienie osób starszych
- Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
- Nowoczesne technologie w dietetyce
- Towaroznastwo spożywcze
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Organizacja pracy dietetyka
- Psychologia kliniczna
- Podstawy komunikacji
- Ochrona własności intelektualnej
- Język obcy
- Podstawy ekonomii
- Metodyka pracy projektowej
- Wprowadzenie do pracy dyplomowej
- Wyzwania rynku pracy
- Podstawy technologii informacyjnej i aplikacji biurowych
- Przedmiot kierunkowy w języku obcym
- BHP
- Wychowanie fizyczne
- Język Polski( tylko dla obcokrajowców)
- Seminarium dyplomowe
- Praktyka zawodowa
oraz przedmioty specjalnościowe, które realizowane są od II roku studiów.
Wykładowcy
Studia dofinansowane
Studia realizowane są w ramach projektu pn. „KSZTAŁCIMY PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI - Kompleksowy Program Rozwoju Uniwersytetu WSB Merito w Poznaniu” (umowa nr: FERS.01.05-IP.08-0272/23-00) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Uczestnicy projektu będą:
- mieć zajęcia realizowane w wyposażonych w sprzęt i oprogramowanie ze środków projektowych laboratoriach, m.in.: Chemii, Mikrobiologii i Nauk preparatywnych, Dietetyczne, Technologii żywienia,
- mogli uczestniczyć w wizytach studyjnych w renomowanych firmach i instytucjach z branży
- mogli wziąć udział w dodatkowych zajęciach wyrównawczych z kluczowych problemowych tematów objętych programem studiów, o ile wystąpi taka chęć z ich strony.
