Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?
- organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
- zasady prawidłowego żywienia
- technologie gastronomiczne
- organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
- podstawy ustawodawstwa żywnościowego
- zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
- podstawy marketingu w gastronomii
- obsługa konsumentów
- projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.
Praca dla Ciebie:
- restaurator
- specjalista ds. organizacji eventów
- trener osobisty
- przedstawiciel handlowy ds. cateringu
- kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
- organizator usług cateringowych
- menedżer obiektów gastronomicznych
- menedżer lokalu rozrywkowego
Opinie:
"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".
Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.
Nie czekaj, załóż Konto Kandydata i zapisz się online na studia.
Zapisując się do 2 stycznia, zyskujesz:
- 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
- Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
- Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
- Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 425 zł
Program studiów
Przedmioty specjalnościowe (realizowane od II roku studiów):
- Żywienie człowieka
- Kuchnie narodowe i regionalne
- Podstawy marketingu w hotelarstwie i gastronomii
- Zarządzanie zakładem gastronomicznym
- Aspekty prawne branży gastronomicznej
- Podstawy technologii żywności w gastronomii
- Zasady zbiorowego żywienia i towaroznawstwo
- Analiza ekonomiczno-finansowa obiektu gastronomicznego
- Gra biznesowa TiR
Oraz przedmioty podstawowe i kierunkowe obowiązujące wszystkich studentów kierunku Turystyka i rekreacja.
Wykładowcy
Partnerzy kierunku
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia w Chorzowie
W dniach 20-21 listopada nieczynne.
ul. Sportowa 29
41-506 Chorzów
- pn-pt: 08:00 - 16:00