Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?

  • organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
  • zasady prawidłowego żywienia
  • technologie gastronomiczne
  • organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego
  • zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
  • podstawy marketingu w gastronomii
  • obsługa konsumentów
  • projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.
studenci

Praca dla Ciebie:

  • restaurator
  • specjalista ds. organizacji eventów
  • trener osobisty
  • przedstawiciel handlowy ds. cateringu
  • kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
  • organizator usług cateringowych
  • menedżer obiektów gastronomicznych
  • menedżer lokalu rozrywkowego
koszula

Opinie:

"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".

Anna Franik

Absolwentka Uniwersytetu WSB Merito studiów I stopnia

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

student

Nie czekaj, zapisz się już teraz!

do 27 maja
czesne już od
460 zł
393 zł
miesięcznię

Zapisując się do 27 maja, zyskujesz:

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
  • Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej.  Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.


Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 393 zł/mies.

Program studiów

Przedmioty specjalnościowe (realizowane od II roku studiów): 

  • Żywienie człowieka
  • Kuchnie narodowe i regionalne
  • Podstawy marketingu w hotelarstwie i gastronomii
  • Zarządzanie zakładem gastronomicznym
  • Aspekty prawne branży gastronomicznej
  • Podstawy technologii żywności w gastronomii
  • Zasady zbiorowego żywienia i towaroznawstwo
  • Analiza ekonomiczno-finansowa obiektu gastronomicznego
  • Gra biznesowa TiR

 Oraz przedmioty podstawowe i kierunkowe obowiązujące wszystkich studentów kierunku Turystyka i rekreacja. 
 

Zobacz program studiów

Wykładowcy

Michał Dudek
dr Michał Dudek

Menedżer kierunku turystyka i rekreacja. Doktor nauk ekonomicznych, specjalizujący się  w zagadnieniach związanych z transportem lotniczym. Były pracownik  Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach. Swoją pasje do transportu lotniczego zamienił na dysertację doktorską....

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
travel-planet
sltut
rainbow
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia w Chorzowie

ul. Sportowa 29
41-506 Chorzów

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 08:00 - 16:00
Pobierz stronę do PDF