Program studiów
Program studiów podyplomowych na kierunku psychodietetyka.
Dietetyka i żywienie kliniczne
(56 godz.)
Anatomia i Fizjologia przewodu pokarmowego (8h godz.)
Biochemia składników żywności (4 godz.)
Zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego (4 godz.)
Nadwaga i otyłość, rozpoznawanie i leczenie żywieniowe (4 godz.)
Dietetyka pediatryczna (4 godz.)
Suplementy diety, dodatki do żywności i żywność specjalna (8 godz.)
Kliniczny zarys chorób oraz dietoterapia oparta na faktach (24 godz.)
Poradnictwo żywieniowe
(48 godz.)
Etyka w pracy psychodietetyka (4 godz.)
Modne diety, trendy żywieniowe (4 godz.)
Zmiana nawyków żywieniowych – podejście interdyscyplinarne (4 godz.)
Składniki odżywcze, modele żywieniowe i ich wpływ na funkcjonowanie somatyczne i psychiczne (4 godz.)
Metodyka oceny sposobu żywienia (4 godz.)
Metody oceny stanu odżywienia z elementami diagnostyki laboratoryjnej (4 godz.)
Symulacja zbierania wywiadu – trening interpersonalny (8 godz.)
Symulacja porady dietetycznej – studium przypadku (8 godz.)
Edukacja grupowa, praca z dziećmi i dorosłymi w grupach (4 godz.)
Komputerowe programy w pracy dietetyka (4 godz.)
Psychodietetyka
(64 godz.)
Psychologia osobowości (8 godz.)
Psychologia motywacji (8 godz.)
Psychologiczne podłoże odżywiania się (12 godz.)
Terapia poznawczo-behawioralna (4 godz.)
Terapia psychodynamiczna (4 godz.)
Zaburzenia odżywiania się z elementami terapii (12 godz.)
Pacjent otyły, studium przypadku (4 godz.)
Pacjent z chorobami przewlekłymi, studium przypadku (4 godz.)
Dziecko u dietetyka (8 godz.)
Warsztat coachingowy
(16 godz.)
Narzędzia coachingowe w pracy dietetyka (8 godz.)
Dialog motywujący, ćwiczenia praktyczne (8 godz.)
Forma zaliczenia
Do zaliczenia studiów, obok frekwencji na poziomie 75% (całkowitej liczby godzin) brane pod uwagę są oceny:
- z pracy zaliczeniowej na temat z obszaru psychodietetyki
- z końcowego egzaminu obejmującego zagadnienia z dwóch semestrów