Program studiów
Program studiów obejmuje przedmioty takie jak:
- Podstawy diagnostyki klinicznej,
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego,
- Biochemia ogólna i żywności,
- Diety alternatywne,
- Fizjologia człowieka,
- Podstawy genetyki człowieka,
- Podstawy żywienia klinicznego człowieka,
- Żywność funkcjonalna,
- Chemia żywności,
- Dietetyka pediatryczna,
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności,
- Podstawy psychologii z elementami psychodietetyki,
- Technologia żywności i potraw,
- Analiza i ocena jakości żywności,
- Kliniczny zarys chorób,
- Anatomia człowieka,
- Mikrobiologia ogólna i żywności,
- Parazytologia,
- Promocja zdrowia,
- Towaroznawstwo,
- Edukacja żywieniowa,
- Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym,
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem,
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka,
- Marketing i organizacja pracy dietetyka,
- Przygotowanie studenta do rynku pracy,
- Nutrigenomika i nutrigenetyka
Sposób zaliczenia studiów
Tworzysz w zespole projekt dyplomowy, który rozwiązuje praktyczny lub teoretyczny problem związany z Twoim kierunkiem. Badając literaturę i przeprowadzając własne analizy, pracujesz nad autorską propozycją rozwiązania problemu. Wszystko, czego nauczysz się podczas studiów, pozwala Ci na stworzenie profesjonalnej pracy opartej na realnych danych i działaniach. by uzyskać tytuł licencjata, taki projekt musisz obronić przed komisją. To Ty wyznaczasz kierunek swojego projektu!