dr Adrianna Kilikowska
dr Adrianna Kilikowska

Dziekan Wydziału Zdrowia

doktor nauk biologicznych, biolog molekularny i genetyk, edukator żywieniowy. Absolwent Biologii na Uniwersytecie Gdańskim, Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu człowieka, w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Autorka pracy dyplomowej dotyczącej wpływu diety na płodność kobiet i mężczyzn. Nauczyciel akademicki z wieloletnim stażem, certyfikowany tutor, edukatorka w ramach programów dydaktyczno-popularyzatorskich. Beneficjentka projektu POWER „Mistrzowie Dydaktyki”. Prywatnie mama dwójki dzieci w wieku szkolnym. Propagatorka zdrowego odżywiania i stylu życia wśród dzieci i rodziców. Organizatorka warsztatów kulinarnych i wykładów z zakresu profilaktyki żywieniowej. Zainteresowania: nowoczesne dydaktyka akademicka, epigenetyka, dieta anty – aging, kosmetologia, medycyna stylu życia, fitness. Marzenie – własny blog kulinarny.

Agnieszka Kudanowska
dr n.med i n. o zdr. Agnieszka Kudanowska

Menedżer kierunku dietetyka

Agnieszka Kudanowska, dr n.med i n. o zdr, dietetyk kliniczny, gerontolog, absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, gdzie obroniła doktorat w Klinice i Katedrze Geriatrii. Ukończyła Oxford College of Further Education  specjalizacja: "Nutritional Therapies". Obecnie wykładowca akademicki, promotor oraz manager kierunku Dietetyka na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Należy do European Lifestyle Medicine Organization i jest w trakcie międzynarodowej specjalizacji z medycyny stylu życia. Pracuje jako konsultant, doradca ds. oferty oraz indywidualnie z pacjentami ambulatoryjnymi i pobytowymi w klinice NAMI Medical Holistic Care w Sopocie, w Szpitalu MATOPAT w Toruniu oraz  z pacjentami w ramach opieki koordynowanej NFZ.

Przynależy do Polskiego Towarzystwa Dietetycznego i Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Europejskiego Stowarzyszenia Medycyny Stylu Życia.

Główny obszar zainteresowań medycznych to optymalizacja procesów starzenia się i wpływu diety na ich spowolnienie oraz trend longevity. Specjalizuje się w terapiach anti aging oraz odchudzaniu, gdyż nadwaga i otyłość są podłożem szeregu chorób, których można uniknąć, zachowując zdrowie i dobrą kondycję na długie lata. Wiedzę opiera  na Evidence Based Medicine (EBM). Prowadzi od lat liczne wykłady na Uniwersytetach III wieku, podczas Festiwali Nauki, oraz spotkania edukacyjne dla dorosłych i dzieci. Ciągle podnosi swoje kwalifikacje aby móc jeszcze lepiej pomagać pacjentom. Towarzyszy pacjentom w drodze do uzyskania pożądanej sylwetki i utrzymania dobrego zdrowia na jak najdłużej. Jest entuzjastką swojej pracy, zdrowego i smacznego jedzenia, aktywnego życia i wzajemnej życzliwości.

Aleksandra Nowicka Jasztal
dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Rozprawę doktorską obroniła na Wydziale Lekarskim z zakresu nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, w ramach którego odpowiada za konsultacje żywieniowe na oddziałach (m.in.: w Klinice Reumatologii, Immunologii Klinicznej, Geriatrii i Chorób Wewnętrznych)

Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w pacjentami z chorobami z zakresu m.in.:  gastroenterologii oraz alergii i nietolerancji pokarmowych. Jej szczególną pasją jest dietetyka kliniczna, patofizjologia oraz immunologia. Interesuje się również mechanizmami wpływu diety oraz suplementacji na kondycję i wygląd skóry. Stale podnosi kwalifikacje uczestnicząc w konferencjach oraz kursach, ukończyła również studia podyplomowe z „Psychodietetyki” WSNS w Lublinie oraz „Żywienia i suplementacji w sporcie” na AWFiS w Gdańsku. Zdobyła wyróżnienie za pracę zaprezentowaną podczas konferencji „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Pomiędzy koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” oraz  za pracę zaprezentowaną podczas „VIII Ogólnokrajowej Konferencji Naukowej Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój”. W latach 2015-2018 laureatka grantu dla Młodych Naukowców. Na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku prowadzi zajęcia z zakresu m.in: alergologii, poradnictwa dietetycznego oraz suplementacji. 

dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać

Doktor habilitowana w obszarze nauk medycznych, lekarz specjalista pediatrii i specjalista hematologii dziecięcej. Jako dydaktyk i naukowiec związana z trójmiejskimi Uczelniami już od 27 lat (Gdański Uniwersytet Medyczny, Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku). Wykładowczyni na kierunkach takich jak medycyna (lekarski), fizjoterapia, terapia zajęciowa. W  badania naukowych zajmuje się chorobami onkologicznymi u dzieci, między innymi metabolizmem żelaza u pacjentów pediatrycznych czy hemoglobinopatiami. Ceniąc pracę z pacjentami łączy pracę akademicką z pracą w przychodni. Autorka artykułów naukowych o wysokim wskaźniku Impact Factor. Temat habilitacji: „Rola plimofrizmu genu HFE u dzieci”.

katarzyna Gładyś
dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku. Założycielka firmy "Żywienie medyczne - Katarzyna Gładyś-Cieszyńska".  Wykonawca w wielu projektach naukowych we współpracy z m.in. Kliniką Gastroenterologii i Hepatologii, a także Kliniką Chirurgii Klatki Piersiowej UCK w Gdańsku.  Prelegentka wielu naukowych konferencji z zakresu żywienia klinicznego oraz laureatka konkursów dla młodych naukowców, w tym m. in. zdobywczyni grantu Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii. Autorka rozdziału "Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe" w podręczniku "Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom II." pod red. prof. Sylwii Małgorzewicz.  Specjalizuje się głównie w dietetyce gastroenterologicznej – szczególnie dietoterapii celiakii, zespołu jelita nadwrażliwego i nieswoistych chorób zapalnych jelit. Prywatnie miłośniczka wokalistyki, tańca i kryminałów Harlana Cobena.

Aleksandra Olsson
dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami opartymi o naukowe fakty i polsko-szwedzkie zwyczaje. Jako naukowczyni bada wpływ związków endokrynnie czynnych i życia w „plastikowym świecie” na organizm człowieka. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami, należała także do zespołu specjalistów fundacji Medicover w programie profilaktyki cukrzycy i otyłości "PoZdro".

Jest współzałożycielką „Detoxed" spółki spin-off Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Politechniki Gdańskiej, której celem jest stworzenie innowacyjnej metody umożliwiającej obniżenie narażenia na czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych.

Członkini European Young Endocrine Scientists (EYES) oraz Klubu 30 przy Polskim Towarzystwie Endokrynologicznym. Badania do pracy doktorskiej prowadziła w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w grupie kobiet z najczęstszym zaburzeniem hormonalnym wieku rozrodczego – zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). W pracy naukowo-szkoleniowej współautorka licznych publikacji naukowych, prelegentka konferencji żywieniowych i endokrynologicznych, a także szkoleń dotyczących PCOS oraz webinarów żywieniowych.

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie niedoboru mikroskładników u osób poddawanych dializoterapii.” Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, m.in.: "Realizacja założeń diety niskofosforanowej a ukryte źródła fosforu", "Gospodarka witaminami i mikroelementami u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek", "Niedożywienie białkowo-kaloryczne : rozpoznawanie i monitorowanie." Współpracowała z  magazynem „Żyj Aktywnie” dla osób z chorobami nerek i ich bliskich, gdzie tworzyła artykuły tematyczne o żywieniu, a także z portalem www.hiphiphurra.pl – Czyli jak żyć z cukrzycą pełnią życia. W ramach współpracy z wydawnictwem EneDueRabe promowała zasady prawidłowego odżywiania w projekcie dla dzieci i młodzieży „Jem zdrowo i strzelam gole”.

 

Marta Stankiewicz
dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i współorganizator gdańskiego projektu dla dzieci i młodzieży „Zdrowie na wagę”. Aktywny organizator licznych imprez, festynów, warsztatów o tematyce zdrowotnej. Wykładowca w ramach licznych konferencji ogólnopolskich z zakresu żywienia organizowanych przez towarzystwa naukowe oraz na kursach organizowanych przez Okręgową Izbę Lekarską w Gdańsku na temat żywienia w zdrowiu i chorobie. Posiada Międzynarodowe certyfikaty SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe) oraz liczne Certyfikaty z zakresu “Leczenia żywieniowego poza- i dojelitowego”, uprawniające do prowadzenia interwencji żywieniowej w warunkach ambulatoryjnych i szpitalnych. 

dr hab. Anna Wysocka

doktor habilitowany nauk biologicznych, genetyk, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego z 28 letnim stażem, dietetyk

Absolwentka Wydziału Biologii na Uniwersytecie Gdańskim; Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu człowieka w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Ukończyła Studia Podyplomowe Prawno-Menadżerskie przy Politechnice Gdańskiej.

Obecnie Kierownik Pracowni Genetyki w Katedrze Genetyki Ewolucyjnej i Biosystematyki na Wydziale Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Autorka wielu publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych licencjackich, magisterskich, doktorskich.

Aktywistka społeczna. Edukatorka zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży szkolnej oraz osób starszych. Organizatorka konferencji, warsztatów, akcji popularyzatorskich.

Specjalizuje się w dietoterapii nietolerancji pokarmowych.

Marzena Paluch-Skowrońska
dr n. chem. Marzena Skowrońska

Doktorat w dziedzinie chemii na Wydziale Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Manager projektów R&D z 12-letnim doświadczeniem w obszarze Life Science, specjalizujący się w projektowaniu, wdrażaniu oraz wprowadzaniu do obrotu nowych technologii – w tym wyrobów medycznych oraz wyrobów medycznych IVD. Twórca / współtwórca kilkunastu innowacyjnych rozwiązań w obszarze wyrobów medycznych (objętych ochroną patentową). Współtwórca start-up’ów technologicznych z obszaru Life Science. Ukończyła liczne kursy doszkalające w zakresie m.in.: zarządzania projektami oraz zespołami projektowymi. Główne zainteresowania badawcze dotyczą projektowania i wdrażania nowych technologii w obszarze Life Science. Audytor wewnętrzny Systemów Zarządzania Jakością (ISO 13 485) oraz Zarządzania Środowiskowego (ISO 14 001).

Zdjęcie kobiety w średnim wieku na tle błękitnego morza. Ma krótkie włosy i okulary na głowie, nie patrzy w obiektyw, a w bok
Dr n.med. Mariola Jańczuk

Absolwentka AMG Gdańsk, absolwentka studiów podyplomowych SGGW, posiada certyfikat Decry z bezpieczeństwa żywności, prowadzi zajęcia od 2016 na Uniwersytecie WSB Merito z dietetyki, żywienia klinicznego, epidemiologii z nadzorem sanitarnym, analizy oceny jakości żywności, praktyki zawodowe seminarium dyplomowe i recenzje. Hobby żeglarstwo, fotografia i jest miłośniczką Maine Coon

Marta Kwiatkowska
Marta Kwiatkowska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, absolwentka studiów I stopnia na kierunku dietetyka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz podyplomowej psychodietetyki na SWPS. Ukończyła również biotechnologię na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej, uzyskując tytuł mgr inż.
Prowadzi w Gdańsku gabinet dietetyczny „Inna Strona Diety”. Specjalizuje się głównie w pracy z pacjentami z zaburzeniami metabolicznymi, chorobami tarczycy, PCOS, zaburzeniami odżywiania oraz nieprawidłową relacją z jedzeniem. 

Łukasz Jaśkiewicz
Łukasz Jaśkiewicz

Wykładowca, dietetyk sportowy oraz popularyzator wiedzy w dziedzinie żywienia i suplementacji w sporcie. Na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku prowadzi zajęcia z zakresu m.in: dietetyki sportowej, wysiłku fizycznego oraz suplementacji w sporcie przekładając naukę na praktyczne zalecenia do pracy przyszłych dietetyków sportowych. Absolwent Warszawskiego Uniwersytety Medycznego na kierunku Dietetyka oraz Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Obecnie doktorant prowadzący badania w dziedzinie żywienia sportowców. Członek organizacji Professionals in Nutrition Exercise and Sport. Na co dzień dietetyk sportowy łączący praktykę z teorią. Współzałożyciel i kierownik Akademii Dietetyki Sportowej oraz założyciel Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. Autor kilkudziesięciu szkoleń autorskich, wydarzeń warsztatowo-szkoleniowych oraz organizator 5 konferencji naukowych z dziedziny żywienia w sporcie. Prelegent konferencji krajowych.

Autor projektów DietetykaSportowa.pl oraz Zywieniewsporcie.pl. Były zawodnik AZS AWF Warszawa sekcji lekkiej atletyki 400m oraz kolarz. Dwukrotny brązowy medalista Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce Masters (35+) w biegu na 400m. W 2013 roku wyróżniony za rozwój kompetencji oraz wkład za rozwój nowego kierunku - Dietetyka Sportowa uczelni WSBiNoZ w Łodzi, gdzie obronił licencjat wraz z wyróżnieniem pisząc pracę na temat „Fizjologicznych i żywieniowych aspektów w triathlonie”.

Zdjęcie w studio młodej kobiety w kolorach beżu
Anna Andrzejewska 

Jestem absolwentką Politechniki Gdańskiej, gdzie uzyskałam tytuł inżyniera chemii oraz magistra biotechnologii ze specjalizacją w technologii i analizie żywności. Ukończyłam także dietetykę na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

Studia doktoranckie realizowałam w Katedrze Żywienia GUMed, gdzie zajmowałam się dietoterapią kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS) oraz badaniem roli polimorfizmu genu ADRB3 w patogenezie otyłości i jej powikłań metabolicznych.

Od 2013 roku współpracuję z Medicover, gdzie prowadzę konsultacje dietetyczne w ramach programów profilaktycznych i edukacyjnych, takich jak „Jedz z głową”. Prowadzę także prywatną poradnię dietetyczną, specjalizując się w pracy z pacjentami z otyłością i chorobami metabolicznymi.

Sport towarzyszy mi od dziecka – trenowałam tenis ziemny i lekkoatletykę, a aktywność fizyczna nadal jest ważną częścią mojego życia.

magda maciejewska
dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.  Wykładowca akademicki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Członek Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.