Opis kierunku
Studia w formule hybrydowej.
Nową wiedzę i umiejętności zdobywasz, dzięki zajęciom realizowanym w formie hybrydowej. Część zajęć będzie odbywać się w formie tradycyjnej w salach wykładowych, a część w formie online na platformie MS Teams. W zajęciach uczestniczysz zgodnie z ustalonym harmonogramem zjazdów.
Poleć znajomemu studia na Uniwersytecie WSB Merito w Toruniu, zyskaj 10% zniżki w czesnym. Szczegóły, BON do pobrania:
Ważne: Rekrutacja na studia podyplomowe na tym kierunku została zakończona. Zostaw nam kontakt, wypełniając poniższy formularz, a my poinformujemy Cię, gdy nabór ruszy ponownie.
Od kilku lat branża winiarska w Polsce nieprzerwanie i dynamicznie się rozwija. Stale powstają nowe winnice i zwiększa się areał upraw winogron. Z dnia na dzień przybywa importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie tego trunku, a w raz z nimi kształtuje się kultura winiarska. Warto jednak zadać sobie sprawę z tego, że branża winiarska podlega ścisłym prawnym regulacjom. Nim więc zdecydujesz się na prowadzenie tego pasjonującego biznesu, warto zgłębić wszystkie aspekty wiedzy potrzebnej do odniesienia sukcesu w tej dziedzinie.
Studia podyplomowe na kierunku „Winiarstwo – pasjonujący biznes” są odpowiedzią na chęć podniesienia kompetencji z zakresu szeroko pojętego biznesu winiarskiego. Przyniosą rzetelną wiedzę z takich obszarów, jak: regulacje prawne w zakresie uprawy winorośli, analiza sensoryczna, technologia produkcji wina, logistyka, negocjacje, brand marketing, a wspólne z wykładowcami wizyty w zakładach produkcyjnych czy winnicach przyniosą szereg potrzebnych doświadczeń i kontaktów biznesowych.
Partnerem kierunku Winiarstwo - pasjonujący biznes jest firma Henkell Freixenet Polska, która jest częścią międzynarodowej Grupy Henkell Freixenet - światowego lidera w kategorii win musujących*. Najważniejszymi markami w portfolio firmy Henkell Freixenet Polska to Freixenet (nr 1 na świecie*), Mionetto Prosecco (nr 1 w kategorii prosecco w Polsce**). Firma dysponuje bogatym zapleczem technologicznym i produkcyjnym, z którego potencjału korzysta wiele firm siostrzanych. Henkell Freixenet Polska eksportuje produkty do wielu krajów Europy, Azji, Ameryki, i Afryki, ponad to importuje i dystrybuuje najlepsze wina z całego świata.
*Wg IWSR 2022 wina musujące bez szampanów, wartość sprzedaży **Henkell Freixenet za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food) Sprzedaż wartościowa w okresie II 2021 - I 2022 w kategorii: Wina musujące segment: Prosecco
Cel studiów
Absolwenci kierunku z powodzeniem będą mogli podjąć pracę we wszystkich przedsiębiorstwach działających w obszarze branży alkoholowej, ze szczególnym uwzględnieniem sektora winiarskiego. Pozyskana wiedza i umiejętności predestynują do pracy na stanowiskach związanych z zarządzaniem produktem oraz zarządzaniem kategorią.
Absolwenci po ukończeniu tych studiów mogą również pracować i rozwijać swoją karierę w sektorze HoReCa, gdzie z powodzeniem będą realizować zadania na stanowiskach menedżerskich, takich jak kierownik zmiany, menedżer restauracji czy F&B manager.
Korzyści
- Zdobędziesz teoretyczną i praktyczną wiedzę popartą konkretnymi przykładami w zakresie wiedzy o winie, regionach winiarskich, a także poznasz tajniki profesjonalnej analizy sensorycznej i degustacji wina.
- Poznasz regulacje prawne obowiązujące na rynku wina w Polsce i EU.
- Zrozumiesz zasady działania polskiego oraz światowych rynków winiarskich.
- Zyskasz świadomość, jakie zmiany można wdrażać w swoich firmach, żeby efektywniej i nowocześnie zarządzać ofertą produktową.
- Uporządkujesz dotychczasową wiedzę z zakresu zarządzania produktami i markami alkoholowymi.
- Wzmocnisz kompetencje w obszarze nowoczesnych narzędzi zarządzania ofertą produktową i markami alkoholowymi.
- Uporządkujesz całościową wiedzę z zakresu skutecznej sprzedaży.
Dla kogo?
- Pracowników sektora HoReCa – sommelierów, menedżerów baru i restauracji, F&B managerów
- Pracowników sieci handlowych – kupców, kierowników kategorii
- Przedstawicieli i doradców handlowych
- Właścicieli firm dystrybucyjnych i importerów
- Pasjonatów, którzy chcą zgłębiać tajniki świata wina
Partnerzy kierunku
Program studiów
Program studiów podyplomowych na kierunku Winiarstwo - pasjonujący biznes.
Wykładowcy
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia podyplomowe, studia MBA
Uwaga ! Przerwa Świąteczna, Biuro Rekrutacji będzie nieczynne od 23.12.2024 do 01.01.2025
Budynek A, pokój nr 005
Młodzieżowa 31A 87-100 Toruń
87-100 Toruń
- anna.adamczyk@torun.merito.pl studia SP
- kinga.kolodziej@torun.merito.pl studia MBA
- pn: 08:00 - 16:00
- wt: 10:00 - 17:00
- śr: 08:00 - 16:00
- cz: 10:00 - 16:00
- pt: 08:00 - 15:00