Czego nauczysz się, wybierając tę specjalność?
- Dowiesz się, jak przeprowadzać wywiad żywieniowy, ocenić stan odżywienia i opracowywać plany żywieniowe dostosowane do stanu zdrowia swoich pacjentów oraz przygotować jadłospisy z uwzględnieniem chorób, alergii i nietolerancji pokarmowych pacjentów.
- Nauczysz się, jak dostosować dietę i suplementację w chorobie, aby zatrzymać jej rozwój i pomóc wrócić pacjentom do pełnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
- Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat podstawowych jednostek chorobowych, których leczenie wymaga zmiany nawyków żywieniowych.
- Będziesz kompetentnym specjalistą ochrony zdrowia, który dysponuje wiedzą dotyczącą żywienia człowieka chorego i zdrowego, zajmuje się promocją zdrowia oraz zasad prawidłowego żywienia.
Praca dla Ciebie:
- dietetyk w poradniach żywieniowych, poradniach chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego,
- konsultant ds. żywienia i suplementacji w placówkach leczniczych, sanatoriach, domach opieki, przedszkolach, szkołach i ośrodkach wypoczynkowych,
- specjalista w firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety,
- właściciel działalności gospodarczej z zakresu doradztwa dietetycznego dla osób chorych i zdrowych,
- edukator żywieniowy w ośrodkach promujących zdrowie lub odnowy biologicznej.
Program studiów
Program studiów na tej specjalności obejmuje m.in.:
- dietoterapię w chorobach niezakaźnych i żywieniowozależnych,
- żywienie kliniczne w wybranych jednostkach chorobowych,
- pracownię dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych.
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia I stopnia, jednolite studia magisterskie
Przerwa świąteczna w dniach 23.12.2024 - 01.01.2025 r.
bud. A, pok. 100
ul. Fabryczna 29-31
53-609 Wrocław
Godziny otwarcia:
- pn-pt: 08:00 - 16:00