Program studiów
Program studiów na tej specjalności obejmuje m.in.:
- dietoterapię w chorobach niezakaźnych i żywieniowozależnych,
- żywienie kliniczne w wybranych jednostkach chorobowych,
- pracownię dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych.
Przedmioty kształcenia ogólnego:
- Anatomia człowieka
- BHP
- Biochemia ogólna i żywności
- Chemia żywności
- Ergonomia i higiena pracy dietetyka
- Fizjologia człowieka
- Język obcy
- Język polski branżowy
- Microsoft 365
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Podstawy chemii
- Podstawy genetyki
- Podstawy immunologii
- Psychologia ogólna i zdrowia
- Wychowanie fizyczne
Przedmioty kierunkowe:
- Alergie i nietorelancje pokarmowe
- Analiza i ocena jakości
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Dietetyka pediatryczna
- Diety alternatywne
- Działalność gospodarcza w dietetyce i organizacja pracy dietetyka
- Edukacja zdrowotna i żywieniowa
- Farmakologia i farmakoterapia
- Higiena i toksykologia żywności
- Interakcje leków z żywnością
- Kliniczny zarys chorób
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
- Ochrona i promocja zdrowia
- Organizacja pracy dietetyka
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Podstawy dietetyki
- Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapii
- Podstawy żywienia człowieka
- Pomiary antropometryczne
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Psychologia zachowań żywieniowych
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Zaburzenia odżywiania
Przedmioty specjalnościowe:
- Dietoterapia w chorobach zakaźnych i żywieniowo zależnych
- Nutrigenomika
- Patofizjologia kliniczna
- Pracownia dietetyki i planowania diet
- Przygotowanie do egzaminu praktycznego
- Przygotowanie do egzaminu teoretycznego
- Żywienie kliniczne w wybranych jednostkach chorobowych