Program studiów

Program studiów obejmuje m.in.:

  • anatomię człowieka,
  • ochronę i promocję zdrowia,
  • psychologię zachowań żywieniowych.
Przedmioty kształcenia ogólnego:
  • Anatomia człowieka        
  • BHP        
  • Biochemia ogólna i żywności        
  • Chemia żywności          
  • Ergonomia i higiena pracy dietetyka        
  • Fizjologia człowieka        
  • Język obcy       
  • Język polski branżowy        
  • Microsoft 365        
  • Mikrobiologia ogólna i żywności        
  • Parazytologia        
  • Pierwsza pomoc przedmedyczna        
  • Podstawy chemii        
  • Podstawy genetyki        
  • Podstawy immunologii        
  • Psychologia ogólna i zdrowia        
  • Wychowanie fizyczne
Przedmioty kierunkowe:
  • Alergie i nietorelancje pokarmowe        
  • Analiza i ocena jakości        
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka         
  • Dietetyka pediatryczna        
  • Diety alternatywne           
  • Działalność gospodarcza w dietetyce i organizacja pracy dietetyka        
  • Edukacja zdrowotna i żywieniowa        
  • Farmakologia i farmakoterapia        
  • Higiena i toksykologia żywności        
  • Interakcje leków z żywnością        
  • Kliniczny zarys chorób        
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia        
  • Ochrona i promocja zdrowia        
  • Organizacja pracy dietetyka                                        
  • Podstawy diagnostyki laboratoryjnej        
  • Podstawy dietetyki        
  • Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapii        
  • Podstawy żywienia człowieka        
  • Pomiary antropometryczne        
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia        
  • Psychologia zachowań żywieniowych        
  • Technologia żywności i potraw        
  • Towaroznawstwo żywności        
  • Zaburzenia odżywiania
Przedmioty wybieralne:
  • Praktyka zawodowa
  • Wykład do wyboru
Praktyka:

Obowiązkowa praktyka zawodowa w wymiarze 6 miesięcy.