Czego nauczysz się wybierając tą specjalność?

Nauczysz się planować żywienie dostosowane do wieku pacjenta  oraz jak prowadzić działania profilaktyczno-edukacyjne mające na celu zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym. Nabędziesz wiedzę w zakresie: występujących przyczyn i patomechanizmów chorób oraz indywidualnie dostosowanego wsparcia żywieniowego 

studia dietetyka

Specjalność dostępna również w formule hybrydowej!

Studia hybrydowe na tej specjalności możesz realizować w formie stacjonarnej i niestacjonarnej. Jeśli zdecydujesz się na formułę stacjonarną hybrydową, to około 63% zajęć będziesz realizować online (w czasie całego toku studiów). Pozostała część to zajęcia na terenie uczelni. Zarówno zajęcia online jak i w siedzibie uczelni będą realizowane zawsze w te same, z góry ustalone dni w tygodniu w danym semestrze.


Jeśli zdecydujesz się na formułę niestacjonarną hybrydową, to około 64% zajęć będziesz realizować online (w czasie całego toku studiów). W semestrze będziesz mieć nie więcej niż 10 zjazdów, z czego maksymalnie 5 z nich na terenie uczelni. Zjazdy online będą organizowane w piątki (od 16.30), w soboty i niedziele, a zjazdy organizowane na terenie uczelni w soboty i niedziele. Wyjątkiem od reguły będzie pierwszy zjazd, który odbędzie się w całości na terenie uczelni oraz spotkanie z promotorem w ramach seminarium, które odbędzie się w piątek.
 

O szczegółach harmonogramu zajęć będziesz informowany przez Biuro Rekrutacji.

studia online

Praca dla Ciebie:

Po ukończeniu studiów, możesz pracować jako:

  • dietetyk w  poradniach i gabinetach dietetycznych, w sanatoriach, zakładach leczniczo-opiekuńczych oraz przychodniach,
  • edukator żywieniowy, np. w szkołach rodzenia,
  • ekspert w jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
  • specjalista ds. dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia oraz instytucjach żywienia zbiorowego,
  • właściciel działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego
Praca

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Już od pierwszego roku studiów roku będziesz mieć możliwość praktycznej nauki komponowania jadłospisów na wielu profesjonalnych programach do układania diet - to pozwoli Ci sprawdzić, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zdobędziesz umiejętność opracowywania zbilansowanych i indywidualnych diet dostosowanych do danej jednostki chorobowej - dla dzieci, dorosłych oraz osób starszych.

Zajęcia prowadzone są w formie „case study” czyli aktywnego omawianie i dyskusji o medycznych przypadkach z którymi spotkasz się w gabinecie dietetyka. Będziesz uczyć się od praktyków: lekarzy, dietetyków prowadzących swoje gabinety i specjalizujących się w pracy z pacjentami z określonymi jednostkami chorobowymi, psychologów. 

Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!

do 2 stycznia
czesne już od
430 zł
363 zł
miesięcznie!

Zapisując się do 2 stycznia, zyskujesz: 

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która jest rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 

  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł

  • jeśli jesteś naszym absolwentem(-tką), zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana również przez cały okres studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł

Program studiów

Przedmioty specjalnościowe:

  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących,
  • Projektowanie diet w chorobach autoimmunologicznych,
  • Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii,
  • Dietetyka w geriatrii i gerontologii,
  • Poradnictwo żywieniowe w chorobach nowotworowych
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Aleksandra Nowicka Jasztal
Aleksandra Olsson
katarzyna Gładyś
Marta Stankiewicz
dr n. med. Małgorzata Kaczkan
dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać
dr hab. n. med. Maciej Michalik
dr Mariola Jańczuk
Agnieszka Kudanowska
dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Menedżer kierunku dietetyka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości...

dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami...

dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku....

dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i...

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie...

dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Stopień dr hab. n med. uzyskała na podstawie cyklu prac pod tytułem „Rola polimorfimu genu HFE u dzieci”. Jest specjalistką hematologii i onkologii dziecięcej. Wieloletnia dydaktyk Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii...

dr hab. n. med. Maciej Michalik

 Od 1996 roku ordynator Oddziału Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej w Szpitalu w Wejherowie. Konsultant wojewódzki i regionalny w zakresie chorób naczyń. Twórca Pracowni Endoskopowej Szpitala. W 2009 roku wykonał pierwszą w Polsce operację NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic...

dr Mariola Jańczuk

Absolwentka Akademii Medycznej w Gdańsku gdzie uzyskała stopień naukowy doktora nauk medycznych.

Wieloletnie doświadczenie zdobywała jako koordynator ds. zespołów żywieniowych w Szpitalu Specjalistycznym św. Wojciecha w Gdańsku. Posiada również liczne doświadczenia w kadrze...

dr n.med i n. o zdr. Agnieszka Kudanowska

Absolwentka  Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, dietetyk kliniczny aktywnie pracujący z pacjentami w palcówkach zdrowia na NFZ oraz komercyjnie. Główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna oraz holistyczne podejście do terapii anti-aging, ze szczególnym uwzględnieniem...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji

Uwaga! Dnia 20.12 (piątek) Biuro Rekrutacji czynne będzie do godziny 14.00

Budynek C - pokój 003
Aleja Grunwaldzka 238A
80-266 Gdańsk

E-mail:
Telefon: 58 350 20 75
Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 09:00 - 16:00
Pobierz stronę do PDF