Czego nauczysz się wybierając tą specjalność?
Nauczysz się planować żywienie dostosowane do wieku pacjenta oraz jak prowadzić działania profilaktyczno-edukacyjne mające na celu zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym. Nabędziesz wiedzę w zakresie: występujących przyczyn i patomechanizmów chorób oraz indywidualnie dostosowanego wsparcia żywieniowego
Specjalność dostępna również w formule hybrydowej!
Studia hybrydowe na tej specjalności możesz realizować w formie stacjonarnej i niestacjonarnej. Jeśli zdecydujesz się na formułę stacjonarną hybrydową, to około 63% zajęć będziesz realizować online (w czasie całego toku studiów). Pozostała część to zajęcia na terenie uczelni. Zarówno zajęcia online jak i w siedzibie uczelni będą realizowane zawsze w te same, z góry ustalone dni w tygodniu w danym semestrze.
Jeśli zdecydujesz się na formułę niestacjonarną hybrydową, to około 64% zajęć będziesz realizować online (w czasie całego toku studiów). W semestrze będziesz mieć nie więcej niż 10 zjazdów, z czego maksymalnie 5 z nich na terenie uczelni. Zjazdy online będą organizowane w piątki (od 16.30), w soboty i niedziele, a zjazdy organizowane na terenie uczelni w soboty i niedziele. Wyjątkiem od reguły będzie pierwszy zjazd, który odbędzie się w całości na terenie uczelni oraz spotkanie z promotorem w ramach seminarium, które odbędzie się w piątek.
O szczegółach harmonogramu zajęć będziesz informowany przez Biuro Rekrutacji.
Praca dla Ciebie:
Po ukończeniu studiów, możesz pracować jako:
- dietetyk w poradniach i gabinetach dietetycznych, w sanatoriach, zakładach leczniczo-opiekuńczych oraz przychodniach,
- edukator żywieniowy, np. w szkołach rodzenia,
- ekspert w jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
- specjalista ds. dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia oraz instytucjach żywienia zbiorowego,
- właściciel działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego
Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
Już od pierwszego roku studiów roku będziesz mieć możliwość praktycznej nauki komponowania jadłospisów na wielu profesjonalnych programach do układania diet - to pozwoli Ci sprawdzić, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zdobędziesz umiejętność opracowywania zbilansowanych i indywidualnych diet dostosowanych do danej jednostki chorobowej - dla dzieci, dorosłych oraz osób starszych.
Zajęcia prowadzone są w formie „case study” czyli aktywnego omawianie i dyskusji o medycznych przypadkach z którymi spotkasz się w gabinecie dietetyka. Będziesz uczyć się od praktyków: lekarzy, dietetyków prowadzących swoje gabinety i specjalizujących się w pracy z pacjentami z określonymi jednostkami chorobowymi, psychologów.
Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!
Zapisując się do 2 stycznia, zyskujesz:
-
800 zł dzięki zniżce w czesnym, która jest rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego.
-
Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł
- jeśli jesteś naszym absolwentem(-tką), zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana również przez cały okres studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego.
- Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
Program studiów
Przedmioty specjalnościowe:
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących,
- Projektowanie diet w chorobach autoimmunologicznych,
- Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii,
- Dietetyka w geriatrii i gerontologii,
- Poradnictwo żywieniowe w chorobach nowotworowych
Wykładowcy
Partnerzy kierunku
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji
Uwaga! Dnia 20.12 (piątek) Biuro Rekrutacji czynne będzie do godziny 14.00
Budynek C - pokój 003
Aleja Grunwaldzka 238A
80-266 Gdańsk
- rekrut@gdansk.merito.pl STUDIA WYŻSZE
- rekrutacjasp@gdansk.merito.pl STUDIA PODYPLOMOWE
- pn-pt: 09:00 - 16:00