magda maciejewska
dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Menedżer kierunku dietetyka

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psycholog, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, w ramach którego odpowiada za konsultacje żywieniowe na oddziałach onkologicznych (m.in. Klinika Onkologii i Radioterapii i Klinika Chirurgii Onkologicznej). Wykładowca akademicki i menadżer kierunku „Dietetyka” na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Członek Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. 

Aleksandra Nowicka Jasztal
dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Menedżer kierunku dietetyka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w pacjentami z chorobami z zakresu gastroenterologii oraz alergii i nietolerancji pokarmowych. Jej szczególną pasją jest dietetyka kliniczna, patofizjologia oraz immunologia. Interesuje się również mechanizmami wpływu diety oraz suplementacji na kondycję i wygląd skóry. Stale podnosi kwalifikacje uczestnicząc w konferencjach oraz kursach, ukończyła również studia podyplomowe z „Psychodietetyki” WSNS w Lublinie oraz „Żywienia i suplementacji w sporcie” na AWFiS w Gdańsku. Zdobyła wyróżnienie za pracę zaprezentowaną podczas konferencji „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Pomiędzy koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” oraz  za pracę zaprezentowaną podczas „VIII Ogólnokrajowej Konferencji Naukowej Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój”. W latach 2015-2018 laureatka grantu dla Młodych Naukowców. Na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku prowadzi zajęcia z zakresu m.in: alergologii, poradnictwa dietetycznego oraz suplementacji. 

Aleksandra Olsson
dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami opartymi o naukowe fakty i polsko-szwedzkie zwyczaje. Jako naukowczyni bada wpływ związków endokrynnie czynnych i życia w „plastikowym świecie” na organizm człowieka. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami, należała także do zespołu specjalistów fundacji Medicover w programie profilaktyki cukrzycy i otyłości "PoZdro".

Jest współzałożycielką „Detoxed" spółki spin-off Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Politechniki Gdańskiej, której celem jest stworzenie innowacyjnej metody umożliwiającej obniżenie narażenia na czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych.

Członkini European Young Endocrine Scientists (EYES) oraz Klubu 30 przy Polskim Towarzystwie Endokrynologicznym. Badania do pracy doktorskiej prowadziła w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w grupie kobiet z najczęstszym zaburzeniem hormonalnym wieku rozrodczego – zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). W pracy naukowo-szkoleniowej współautorka licznych publikacji naukowych, prelegentka konferencji żywieniowych i endokrynologicznych, a także szkoleń dotyczących PCOS oraz webinarów żywieniowych.

katarzyna Gładyś
dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku. Założycielka firmy "Żywienie medyczne - Katarzyna Gładyś-Cieszyńska".  Wykonawca w wielu projektach naukowych we współpracy z m.in. Kliniką Gastroenterologii i Hepatologii, a także Kliniką Chirurgii Klatki Piersiowej UCK w Gdańsku.  Prelegentka wielu naukowych konferencji z zakresu żywienia klinicznego oraz laureatka konkursów dla młodych naukowców, w tym m. in. zdobywczyni grantu Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii. Autorka rozdziału "Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe" w podręczniku "Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom II." pod red. prof. Sylwii Małgorzewicz.  Specjalizuje się głównie w dietetyce gastroenterologicznej – szczególnie dietoterapii celiakii, zespołu jelita nadwrażliwego i nieswoistych chorób zapalnych jelit. Prywatnie miłośniczka wokalistyki, tańca i kryminałów Harlana Cobena.

Marta Stankiewicz
dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i współorganizator gdańskiego projektu dla dzieci i młodzieży „Zdrowie na wagę”. Aktywny organizator licznych imprez, festynów, warsztatów o tematyce zdrowotnej. Wykładowca w ramach licznych konferencji ogólnopolskich z zakresu żywienia organizowanych przez towarzystwa naukowe oraz na kursach organizowanych przez Okręgową Izbę Lekarską w Gdańsku na temat żywienia w zdrowiu i chorobie. Posiada Międzynarodowe certyfikaty SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe) oraz liczne Certyfikaty z zakresu “Leczenia żywieniowego poza- i dojelitowego”, uprawniające do prowadzenia interwencji żywieniowej w warunkach ambulatoryjnych i szpitalnych. 

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie niedoboru mikroskładników u osób poddawanych dializoterapii.” Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, m.in.: "Realizacja założeń diety niskofosforanowej a ukryte źródła fosforu", "Gospodarka witaminami i mikroelementami u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek", "Niedożywienie białkowo-kaloryczne : rozpoznawanie i monitorowanie." Współpracowała z  magazynem „Żyj Aktywnie” dla osób z chorobami nerek i ich bliskich, gdzie tworzyła artykuły tematyczne o żywieniu, a także z portalem www.hiphiphurra.pl – Czyli jak żyć z cukrzycą pełnią życia. W ramach współpracy z wydawnictwem EneDueRabe promowała zasady prawidłowego odżywiania w projekcie dla dzieci i młodzieży „Jem zdrowo i strzelam gole”.

 

dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Stopień dr hab. n med. uzyskała na podstawie cyklu prac pod tytułem „Rola polimorfimu genu HFE u dzieci”. Jest specjalistką hematologii i onkologii dziecięcej. Wieloletnia dydaktyk Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Autorka i współautorka licznych indeksowanych publikacji z zakresu hematologii dziecięcej. Klinicystka i praktyk w obszarze nauk o zdrowiu. 

dr hab. n. med. Maciej Michalik

 Od 1996 roku ordynator Oddziału Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej w Szpitalu w Wejherowie. Konsultant wojewódzki i regionalny w zakresie chorób naczyń. Twórca Pracowni Endoskopowej Szpitala. W 2009 roku wykonał pierwszą w Polsce operację NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery). Stworzył warsztaty laparoskopowe w którym wzięło udział ponad 30% polskich chirurgów a także chirurdzy z zagranicy: Irlandii, Gruzji, Łotwy, Litwy i Estonii. W 2012 roku uzyskał habilitację w Warszawie. Jako pierwszy w świecie wykonał operację NOTES SAGB- chirurgiczne leczenie otyłości. W latach 2013 - 2021 roku profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Małoinwazyjnej i Wieku Podeszłego w Olsztynie. Od 2021 roku Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Małoinwazyjnej Collegium Medicum w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. W latach 2015-2019 członek Zarządu Głównego Towarzystwa Chirurgów Polskich a w latach 2017-2019 Vice Prezes TChP. W latach 2015-2017 Przewodniczący Sekcji Chirurgii Bariatrycznej i Metaboplicznej TChP. Organizator jedenastu Międzynarodowych  Konferencji „Zaawansowane Operacje laparoskopowe” w Gdyni oraz XI Zjazdu Sekcji Wideochirurgii TChP. Autor i współautor ponad 100 artykułów w czasopismach naukowych polskich i międzynarodowych. Współautor 6 książek. Autor kilkudziesięciu  felietonów-listów w Gazecie Wyborczej oraz artykułu na zaproszenie Redakcji „Liberte”. 
Przewodniczący Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku w latach 1993-1997 oraz członek Naczelnej Rady Lekarskiej w latach 1993-2017. Członek EAES oraz IFSO. Uczestnik ponad stu zjazdów i konferencji naukowych na wszystkich kontynentach. Miłośnik podróży: uczestnik wyprawy na Shisha Pangmę w Himalajach. 
 

dr Mariola Jańczuk

Absolwentka Akademii Medycznej w Gdańsku gdzie uzyskała stopień naukowy doktora nauk medycznych.

Wieloletnie doświadczenie zdobywała jako koordynator ds. zespołów żywieniowych w Szpitalu Specjalistycznym św. Wojciecha w Gdańsku. Posiada również liczne doświadczenia w kadrze zarządzającej i jako wykładowca. Publikuje w czasopismach naukowych m.in.: POLSPEN. Jej praktyka zawodowa jest oparta na badaniach podczas licznych podróży zagranicznych m.in. w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Jest pasjonatką żeglarstwa i fotografii. 

Agnieszka Kudanowska
dr n.med i n. o zdr. Agnieszka Kudanowska

Absolwentka  Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, dietetyk kliniczny aktywnie pracujący z pacjentami w palcówkach zdrowia na NFZ oraz komercyjnie. Główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna oraz holistyczne podejście do terapii anti-aging, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów pielęgnacji kosmetologicznej, stylu życia oraz sposobu odżywiania.  Należy do Polskiego Stowarzyszenia Gerontologicznego, POLSPENu i  Polskiego Towarzystwa Dietetycznego. Wieloletnie doświadczenie w przeprowadzaniu wykładów na temat żywienia  na Uniwersytetach III Wieku, Festiwalach Nauki w Toruniu i Bydgoszczy, Dniach Seniora, w programach unijnych na terenie Kujaw jak i edukacji przedszkolaków.  Prywatnie właściciel firmy i przedsiębiorca na rynku  usług medycznych, usług SPA oraz handlu hurtowego dermokosmetykami. Szkoleniowiec i marketingowiec dla firm kosmetycznych.  Tłumacz j. angielskiego. Prywatnie entuzjastka smacznej i zdrowej kuchni oraz aktywnego spędzania czasu wolnego.