Opis kierunku

Gwarantujemy pełną zgodność z przepisami prawa i najwyższe standardy edukacyjne.


Wiedza. Praktyka. Doświadczenie. Naucz się praktycznej dietetyki klinicznej od ekspertów, którzy na co dzień pracują z pacjentami w szpitalach, klinikach i gabinetach dietetycznych – pomagając im wyjść z chorób metabolicznych, żołądkowo-jelitowych, hormonalnych i onkologicznych. 

 

Chcąc skutecznie pracować z pacjentami w stanie choroby, musisz nauczyć się dwóch rzeczy. Po pierwsze – merytorycznej dietetyki opartej na najnowszych badaniach naukowych. Po drugie – przekładania tej wiedzy na praktyczne zalecenia, które pacjent zrozumie i wdroży w codziennym życiu. 

 

Dlatego też, na studiach podyplomowych Dietetyka Kliniczna zebraliśmy dla Ciebie grono najlepszych specjalistów w Polsce. To osoby, które nie tylko wykładają na uczelniach, ale również codziennie pracują z pacjentami. 

dietetyka Matras

Podczas studiów przekażą Ci całą wiedzę teoretyczną w przystępny sposób, ale… co najważniejsze – aż 40 godzin zajęć to praktyka. Tworzenie zaleceń dietetycznych, jadłospisów i planów suplementacyjnych będzie kluczową częścią nauki. Prowadzący podczas zajęć dzielą się sprawdzonymi schematami i narzędziami, które realnie działają w pracy z pacjentami – bazując na latach doświadczeń. 

 

Jednocześnie, aż 3 dni zajęciowe (24 h) będą poświęcone przedsiębiorczości, aby każdy kto zakończy ten kierunek wiedział co robić, aby klienci przychodził po pomoc właśnie do niego, jak budować markę osobistą dietetyka klinicznego oraz jak komunikować się z pacjentem, aby współpraca była skuteczna. 

Dietetyka

Studia realizowane w formie niestacjonarnej (online).
Nową wiedzę i umiejętności zdobywasz, dzięki zajęciom realizowanym na platformie MS Teams. Z wykładowcami i uczestnikami studiów kontaktujesz się przez internet, w czasie rzeczywistym (synchronicznie). W zajęciach uczestniczysz w weekendy, zgodnie z ustalonym harmonogramem zjazdów.

sposób realizacji online nowy

Co zyskujesz?

  • Aż 40 godzin zajęć praktycznych z układania jadłospisów i zaleceń.  
  • Umiejętność budowania marki osobistej jako dietetyk kliniczny i skutecznego pozyskiwania klientów. 
  • Umiejętność interpretacji badań krwi i wdrażania skutecznych zaleceń dietetycznych w chorobach metabolicznych, hormonalnych i onkologicznych. 
  • Praktyczne podejście do dietoterapii w chorobach żołądkowo-jelitowych, m.in. IBS, SIBO i refluksie. 
  • Tworzenie skutecznych jadłospisów dla pacjentów z otyłością, PCOS, insulinoopornością i cukrzycą typu II. 
  • Dobór odpowiednich probiotyków zgodnie z aktualnymi wytycznymi EBM. 
  • Praca z pacjentkami w ciąży – żywienie w poszczególnych trymestrach i po porodzie. 
  • Efektywna komunikacja z pacjentami klinicznymi, w tym motywowanie ich do zmiany nawyków żywieniowych.

Dla kogo?

  • Dla dietetyków, którzy chcieliby rozwinąć swoje umiejętności w dietetyce klinicznej. 
  • Dla ambitnych studentów dietetyki, którzy chcą wyróżnić się na rynku pracy. 
  • Dla pracowników ochrony zdrowia chcących rozwijać swoje umiejętności. 

Dokument ukończenia studiów

Jako absolwent naszej uczelni otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodne z przepisami, jakie zostały określone przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Bezpłatne szkolenia biznesowe

Uczestnikom naszych studiów podyplomowych i naszym absolwentom dajemy możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji przez uczestnictwo w 4 bezpłatnych szkoleniach biznesowych (tematyka szkoleń podawana jest w II semestrze).

 

Udział w szkoleniach potwierdzany jest certyfikatami, które wydawane są wraz ze świadectwem ukończenia studiów podyplomowych.

 

SPRAWDŹ SZCZEGÓŁY

Zasady rekrutacji

Pamiętaj, że studia podyplomowe możesz zacząć, jeśli masz wykształcenie wyższe (licencjackie, inżynierskie lub magisterskie). Oznacza to, że nie musisz posiadać dyplomu magistra i już po studiach I stopnia możesz zacząć studia podyplomowe. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń oraz konieczność złożenia kompletu dokumentów i spełnienia wymogów wynikających z zasad rekrutacji.

 

Pierwszym krokiem do zapisów na studia jest wypełnienie internetowego formularza rekrutacyjnego.

 

Zachęcamy do zapoznania się ze stroną zasada rekrutacji, na której krok po kroku przeprowadzimy Cię przez formularz rekrutacyjny. Na stronie znajdziesz też regulaminy oraz wzory dokumentów do druku.

 

ZAPOZNAJ SIĘ Z ZASADAMI REKRUTACJI 

 

 

 

Zastrzegamy sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku niewystarczającej ilości zgłoszeń.

Bezzwrotne dotacje na studia

Sprawdź jakie dofinansowanie na studia podyplomowe ze źródeł zewnętrznych możesz otrzymać. Dopłata możliwa jest dzięki współpracy z instytucjami, które przyznają środki na rozwój kompetencji i podnoszenie kwalifikacji zawodowych m.in. Baza Usług Rozwojowych (BUR) czy Krajowy Fundusz Szkoleniowy (KFS).

 

Do zdobycia jest do 100% dofinansowania do studiów podyplomowych. A to oznacza, że studia możesz mieć całkowicie za darmo!

SPRAWDŹ SZCZEGÓŁY

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.

Program studiów

Program studiów podyplomowych na kierunku dietetyka kliniczna na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu.

Liczba miesięcy nauki: 8
Liczba godzin: 144
Liczba zjazdów: 9
Liczba semestrów: 2
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Anna Rychter
dr n. med. i n. o zdr. Anna Rychter

Absolwentka Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, gdzie otrzymała dwa stypendia naukowe za wybitne osiągnięcia. Publikuje w najlepszych czasopismach naukowych z zakresu dietetyki na świecie (np....

Poznaj innych wykładowców
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Dział Studiów Podyplomowych

bud. A, p. 122
ul. Fabryczna 29-31
53-609 Wrocław

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 08:00 - 14:00
Pobierz stronę do PDF