Program studiów
Program studiów spełnia międzynarodowe standardy kształcenia i uwzględnia aktualne trendy dietetyczne oraz potrzeby rynku w zakresie poradnictwa żywieniowego. Zajęcia prowadzone przez wysokiej klasy specjalistów z doświadczeniem zawodowym z zakresu: dietetyki, szeroko pojętych nauk medycznych, technologii żywności, farmakologii, żywienia klinicznego, treningu personalnego, psychodietetyki, komunikacji społecznej, psychologii, diagnostyki laboratoryjnej i ratownictwa medycznego.
Przedmioty kształcenia ogólnego:
- BHP
- Język obcy - angielski/Język obcy - niemiecki
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Podstawy chemii
- Chemia żywności
- Biochemia ogólna i żywności
- Podstawy genetyki
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Psychologia ogólna i zdrowia
- Parazytologia
- Immunologia
- Ergonomia i higiena pracy dietetyka
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Technologia informacyjna
- Filozofia z elementami etyki
- Praca zespołowa z wykorzystaniem IT
- Podstawy komunikacji społecznej
Zajęcia z zakresu kształcenia podstawowego i kierunkowego:
- Podstawy żywienia człowieka
- Podstawy dietetyki
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
- Dietetyka pediatryczna
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia
- Interakcje leków z żywnością
- Diety alternatywne
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Higiena i toksykologia żywności
- Edukacja zdrowotna i żywieniowa
- Zaburzenia odżywiania
- Organizacja pracy dietetyka
- Biometria
- Diagnostyka laboratoryjna
- Analiza i ocena jakości żywności
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Ochrona i promocja zdrowia
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
- Psychologia zachowań żywieniowych
- Praktyka zawodowa - 960 godzin
- Działalność gospodarcza w dietetyce