Program studiów

Program kierunku studiów podyplomowych na kierunku psychogerontologia i aktywizacja seniorów w Uniwersytecie WSB Merito Opole.

Liczba miesięcy nauki: 9
Liczba godzin: 170
Liczba zjazdów: 11
Liczba semestrów: 2
PSYCHOGERONTOLOGIA
(40 godz.)

Starzenie się psychiczne i biologiczne 16h

  • psychologia rozwoju w okresie dorosłości 8h
  • seksualność osób starszych 4h
  • psychologia osobowości 4h

 

Adaptacja do starości 24h

  • pamięć, zdolności poznawcze i inteligencja w starszym wieku 8h
  • sposoby przystosowania się i strategie 6h
  • wsparcie psychologiczne osób starszych 6h
  • problem straty i żałoba 4h
GERONTOLOGIA SPOŁECZNA
(48 godz.)

Starość jednostkowa i globalna 20h

  • senior w społeczeństwie i rodzinie 8h
  • satysfakcja życiowa i bilans życia 6h
  • edukacja i rozwój w starości 6h

 

Starość konstruktywna i patologie w starości 28h

  • aktywność i style życia osób starszych 8h
  • ageizm i wykluczenie 4h
  • kryzysy okresu starości 8h
  • przemoc i uzależnienia w starości 4h
  • samotność i osamotnienie seniorów 4h
AKTYWIZACJA i ANIMACJA
(52 godz.)

Aktywizacja społeczna i indywidualna 28h

  • diagnoza i metody aktywizacji indywidualnej 4h
  • warsztaty aktywizujące realizowane rozmaitymi metodami (m.in. KLANZY, gimnastyka pamięci, warsztaty biograficzne, drama, terapia zajęciowa, arteterapia) 12h
  • aktywność fizyczna i rehabilitacja (kinezygerontoprofilaktyka, rekreacja ruchowa seniorów, terapia ruchem, tańcem i muzyką, gry i zabawy ruchowe) 12h

 

Animacja i organizowanie czasu wolnego 24h

  • organizowanie czasu wolnego seniorów 8h
  • komunikacja interpersonalna i komunikacja międzypokoleniowa 8h
  • przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu seniorów, projekty społeczne, działania międzygeneracyjne i aktywizacja obywatelska 8h
POLITYKA SPOŁECZNA I SENIORALNA
(10 godz.)
  • sytuacja rodzinna i potrzeby opiekuńcze w starszym wieku 5h
  • zabezpieczenie socjalne i praca socjalna z seniorami, instytucje i programy socjalne 5h
DIETETYKA SENIORALNA
(12 godz.)
  • dieta i potrzeby żywieniowe w starości 6h
  • zdrowy styl życia i długowieczność 6h
PROJEKT ZALICZENIOWY
(8 godz.)

projekt specjalistyczny/praktyczny 8h 

Forma zaliczenia
Organizacja
PROJEKT ZALICZENIOWY