Opis kierunku
|
Gwarantujemy pełną zgodność z przepisami prawa i najwyższe standardy edukacyjne. |
Wiedza. Praktyka. Doświadczenie. Naucz się praktycznej dietetyki od żywieniowców współpracujących z Legią Warszawa, Skra Bełchatów, Polskim Związkiem Lekkoatletyki, kadrami narodowymi, najpopularniejszymi zawodnikami KSW czy UFC i olimpijczykami zdobywającymi złote medale.
Chcąc pracować ze sportowcami, musisz nauczyć się dwóch rzeczy. Po pierwsze - merytorycznej dietetyki opartej na najnowszych badaniach naukowych. Po drugie – przekuwać tę wiedzę w praktyczne zalecenia, które sportowiec zrozumie od ręki.
Dlatego też, na studiach podyplomowych dietetyka w sporcie zebraliśmy dla Ciebie dziesięciu najlepszych dietetyków sportowych w swoim fachu. Oprócz tego, że stale rozwijają swój warsztat naukowy, to każdy z nich regularnie pracuje z topowymi sportowcami w Polsce.

Podczas studiów przekażą Ci całą wiedzę teoretyczną w przystępny sposób, ale co najważniejsze – aż 36% naszych zajęć to sama praktyka polegająca na tworzeniu przez studentów zaleceń dietetycznych, jadłospisów i suplementacji. Prowadzący podczas zajęć dzielą się całym know-how które zdobyli, pracując między innymi z najlepszymi klubami w Polsce (Legia Warszawa, Skra Bełchatów), olimpijczykami, najpopularniejszymi polskimi zawodnikami KSW i UFC czy kadrą biatlonu.
Zdobędziesz praktyczną wiedzę od najlepszych w branży, a nie podstawową wiedzę teoretyczną, którą znajdziesz w pierwszej lepszej książce.

Studia realizowane w formie niestacjonarnej (online).
Nową wiedzę i umiejętności zdobywasz, dzięki zajęciom realizowanym na platformie MS Teams. Z wykładowcami i uczestnikami studiów kontaktujesz się przez internet, w czasie rzeczywistym (synchronicznie). W zajęciach uczestniczysz w weekendy, zgodnie z ustalonym harmonogramem zjazdów.

Co zyskujesz?
- Mnóstwo wiedzy praktycznej, w tym 36 godz. zajęć z układania jadłospisów, planowania zaleceń i suplementacji w:
- Sportach wytrzymałościowych (ładowanie węglowodanów, żywienie podczas wysiłku, trening jelita, warunki wysokogórskie, anemia, diety roślinne)
- Sportach siłowych i sylwetkowych (budowanie masy mięśniowej, ekstremalna redukcja tkanki tłuszczowej do zawodów, ładowanie węglowodanów i planowanie nawodnienia w sportach sylwetkowych)
- Sportach drużynowych i lekkoatletyce (periodyzacja żywienia w skali tygodnia, mecze wyjazdowe, obozy sportowe)
- Sportach walki (przygotowanie do walki i robienie wagi)
- A do tego, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne sportowca w zależności od dyscypliny, dzięki czemu zoptymalizujesz jego wyniki i zapobiegniesz rozwojowi RED-s.
- Jak rozłożyć makroskładniki w skali dnia, a także przed, podczas i po treningu, co pozwoli wykorzystywać maksymalny potencjał sportowca i dbać o jego regenerację.
- Jak suplementy, w jakich dawkach i w jakim scenariuszu suplementować, aby realnie wspierać zdolności wysiłkowe, jednocześnie minimalizując ryzyko skutków ubocznych i pozytywnych komisji antydopingowych.
- Jak pracować z wymagającymi przypadkami (niedobór żelaza, zaburzenia odżywiania, cukrzyca typu I, problemy żołądkowo-jelitowe), dzięki czemu żadna sytuacja w gabinecie Cię nie zaskoczy i będziesz kompletnym dietetykiem sportowym.
- Skąd czerpać dalszą wiedzę z dietetyki i jak analizować badania naukowe, dzięki czemu ciągły rozwój będzie przyjemnością.
Dla kogo?
- Dla dietetyków, którzy chcieliby rozwinąć swoje umiejętności w dietetyce sportowej.
- Dla ambitnych studentów dietetyki, którzy chcą wyróżnić się na rynku pracy.
- Dla osób chcących zacząć pracę jako dietetycy sportowi – zarówno w indywidualnej praktyce jak i w klubach sportowych.
- Dla trenerów chcących rozwijać swoje kompetencje.
Dokument ukończenia studiów
Jako absolwent naszej uczelni otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodne z przepisami, jakie zostały określone przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.
Bezpłatne szkolenia biznesowe
Uczestnikom naszych studiów podyplomowych i naszym absolwentom dajemy możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji przez uczestnictwo w 4 bezpłatnych szkoleniach biznesowych (tematyka szkoleń podawana jest w II semestrze).
Udział w szkoleniach potwierdzany jest certyfikatami, które wydawane są wraz ze świadectwem ukończenia studiów podyplomowych.
Zasady rekrutacji
Pamiętaj, że studia podyplomowe możesz zacząć, jeśli masz wykształcenie wyższe (licencjackie, inżynierskie lub magisterskie). Oznacza to, że nie musisz posiadać dyplomu magistra i już po studiach I stopnia możesz zacząć studia podyplomowe. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń oraz konieczność złożenia kompletu dokumentów i spełnienia wymogów wynikających z zasad rekrutacji.
Pierwszym krokiem do zapisów na studia jest wypełnienie internetowego formularza rekrutacyjnego.
Zachęcamy do zapoznania się ze stroną zasada rekrutacji, na której krok po kroku przeprowadzimy Cię przez formularz rekrutacyjny. Na stronie znajdziesz też regulaminy oraz wzory dokumentów do druku.
Zastrzegamy sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku niewystarczającej ilości zgłoszeń.
Bezzwrotne dotacje na studia
Sprawdź jakie dofinansowanie na studia podyplomowe ze źródeł zewnętrznych możesz otrzymać. Dopłata możliwa jest dzięki współpracy z instytucjami, które przyznają środki na rozwój kompetencji i podnoszenie kwalifikacji zawodowych m.in. Baza Usług Rozwojowych (BUR) czy Krajowy Fundusz Szkoleniowy (KFS).
Do zdobycia jest do 100% dofinansowania do studiów podyplomowych. A to oznacza, że studia możesz mieć całkowicie za darmo!
Partnerzy kierunku
Program studiów
Program studiów podyplomowych na kierunku dietetyka w sporcie na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu.
Wykładowcy
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia podyplomowe
bud. A, pok. 100
ul. Fabryczna 29-31
53-609 Wrocław
- pn-pt: 08:00 - 16:00
- so: 09:00 - 13:00